Toitumine pärast operatsiooni: 3-4. nädal - Kaalukirurgia Keskus

Järgnevalt toome välja olulisemad toitumissoovitused, mida järgida 3-ndal ja 4-ndal operatsioonijärgsel nädalal.

Sellel perioodil võite hakata suurendama korraga söödava toidu kogust

Soovitame suurendada toiduportsjonit vähehaaval kuni see jõuab 100 grammini. Kuid kindlasti jälgige täistkõhutunde saabumist ja seejärel lõpetage söömine (vähem võib, kuid üle 100g ei ole soovitatav sellel perioodil süüa). Selleks, et täiskõhutunnet õigeaegselt tunnetada harjutage end sööma aeglaselt, üks toidukord peaks kestma 20-30min. Mäluge toitu põhjalikult ja tehke suutäite vahel pause. Sööma peaks iga 3 tunni tagant, kokku 5 toidukorda päevas, millest vähemalt 3 peavad olema põhitoidukorrad ja 2 võivad olla vahepalad. Kuid võite süüa ka kõik 5 korda põhitoidukorrana, jagades mõlemad, nii lõuna- ja õhtusöögid kaheks toidukorraks.

Vedeliku päevane tarbimine(vesi ja taimeteed) võiks sellel perioodil jõuda 1,5 liitrini (kui veel ei ole jõudnud).

On aeg hakata sööma pehmet pehmet toitu.

Kolmandal operatsioonijärgsel nädalal võib ettevaatlikult proovida süüa pehmet toitu. Piisavalt pehmed toidud on õrnad, kahvliga taldrikul purustatavad ja kergesti peeneks näritavad/mälutavad. Allpool on toodud ka mõned toitude näited, kuid kindlasti ei ole see nimekiri lõplik.

Osad patsiendid ootavad väga seda päeva, kui saab püreetoidult üle minna pehmele toidule. Kuid on ka patsiente, kellel on hirm püreestamata toitude ees. Sel juhul on soovituslik teha esilagu üks pehme toidukord päevas ja ülejäänud toidukorrad võivad jääda püreena. Kui tunnete järgmisel päeval kindlamana, võite teha kaks pehmet toidukorda ja sealt siis edasi vastavalt enesetundele. Võtke seda üleminekut rahulikult.

Endiselt ei tohi neelata alla tükke ja tugevaikiulisi toiduosakesi. Seetõttu on soovitatav vältida kuivi, sitkeid ja kiulisi toite. Näiteks tomatikoori, viianamarjakoori, apelsini tüki ümber olevat nahka, kapsarootsusid, läbikasvanud sealiha, veiseliha, seemneid, pähkleid jmt. Samuti ei tohi süüa pehmeid saia- ja leivatooteid, vaid näkileiba või koorikleiba. Sepikut võib süüa röstitud kujul.

Menüüsse lisanduvad värsked puuviljad ja marjad.

Nüüd võite hakata sööma ka värskeid puuvilju ja marju, kuid ilma koorte ja seemneteta. Köögiviljad peaksid valdavalt kuni esimese kuu lõpuni olema kuumtöödeldud, sest tooreid köögivilju on raske piisavalt peeneks närida. Proovida võib kooritud tomatit või kurki.

Miks me ei soovita suppe?

Suppe ei soovita me süüa kahel põhjusel. Esiteks ei ole suppides piisavalt valku (välja arvatud juhul, kui tegemist on hernesupi või mõne muu valgurikka supiga). Teiseks on supi söömine sama, mis vedeliku tarbimine koos söögiga ning kogemus näitab, et päris tihti muutuvad supi portsjonid järjest suuremaks ja ületavad soovitusliku portsjoni suuruse. Suppide asemel soovitame süüa hautiseid ja pajaroogasid.

Järgida tuleks ka seda, et igal toidukorral oleksid olemas nii valgud, kiudained, süsivesikud kui taimsed rasvad. Vaata soovituslikke makrotoitaineid siit »Toitained

Allpool mõned menüü näited:

Hommikusöögid

Munapuder/omlett + näkileib avokaadoga;
Kaerahelbepuder (lisatud oliiviõli) + marjad/puuviljad+keedumuna;
Tatrapuder (lisatud oliiviõli) + keedumuna;
Võileib (näkileib/rukkipala + hummus/lahja toorjuust/pasteet/kodujuust + kurk).

Vahepalad

Smuuti (maitsestamata kreeka jogurt/skyr, banaan, marjad (ilma seemneteta), avokaado)
Puuvili/marjad + kodujuust/maitsestamata skyr/maitsestamatakreeka jogurt/maitsestamata kohupiimakreem;
Proteiinijook.

Lõuna- ja õhtusöögid

Mahlane ahjukala hautatud köögiviljade ja kartuliga;
Keedukartul, kurgi-kodujuustusalat;
Ühepajatoit (linnuliha/sealiha/hakkliha*, kikerherned, köögiviljad (nt lillkapsas, porgand, peet), kartul)
Kana-kikerhernehautis köögiviljadega;
Hakklihakotlett* köögiviljahautisega ja keedukartuliga;
Kana-kartuli-köögiviljavorm piima-muna seguga

*Kõigile ei pruugi hakkliha sobida teralise konsistentsi tõttu. Soovitatav on kasutada kas delikatesshakkliha (rasvasus alla 7%) või kanahakkliha.