Toitumine pärast operatsiooni: 1-2. nädal

Järgnevalt toome välja olulisemad toitumissoovitused, mida järgida kahel esimesel operatsioonijärgsel nädalal.

Enne operatsioonile minekut võiksite koju varuda maitsestamata valgupulbrit (Näiteks Protifar), mida lisada esimesel kahel nädalal igale toidukorrale. Samuti võiksid kodus olla beebipüreed ja 4% kreeka jogurt, mis on sobiv toit haiglast koju jõudmise päeval. Jogurtitest võiks eelistada kreeka jogurtit, kuna seal on ca 2x rohkem valku, kui tavalises maitsestamata jogurtis.

Esimesel kahel operatsioonijärgsel nädalal sööge püreestatud vedelapoolsemaid toite. Soovituslik toidu konsistents sarnaneb beebitoitudele (3-6 kuud). Toiduportsjoni suurus on maksimaalselt 60g ja süüa tuleks keskmiselt iga 2-2,5 tunni tagant, mis teeb päevas kokku ca 6 toidukorda. Sööge aeglaselt, mitte kiirustades, väikeste ampsudega. Kui olete harjunud varasemalt kiiresti sööma, võtke korraga väike suutäis ning pange lusikas mõneks hetkeks lauale.

Vedelikke ei tohi tarbida koos toiduga, enne ja pärast sööki peab olema vahe vähemalt 20-30 minutit.
Vett tuleks juua 1,2 liitrit päevas, väikeste lonksudega. Vedelike arvestusse lähevad ka taimeteed (piparmünt, kummel, meliss jmt). Magusad joogid, sh maitseveed ei ole soovitatavad, samuti ei tohi tarvitada gaseeritud jooke.

Enamus söömisega seotud probleeme saab ennetada kui:
* sööte aeglaselt
* väldite tükkide ja sitkete toitude neelamist (seetõttu tulekski süüa ainult püreestatud toitu)
* lõpetate söömise, kui tunnete, et kõht hakkab täis saama
Standard bypassi ja mini bypass operatsioonide järgselt tuleb vältida kiirete süsivesikute (tärklis, suhkur) ning kõrge rasvasisaldusega toitude söömist.

Oluline on ka see, et toidukorrad oleksid toitainete poolest tasakaalus. Suurima osa portsjonist moodustavad valgud, seejärel kiudained köögiviljade või marjade/puuviljadega, väiksem osa on süsivesikuid ja veidikene taimseid rasvu.

Vaata toitained toidus

Esimese kahe nädala toitude näiteid:

PÜREESUPP
40%-50% kala/ilma nahata kana/väherasvane liha
30-35% köögivilju
20% kaunvilju (kikerherned, ilma kestadeta oad) /kartulit
5% taimseid rasvu ( nt oliiviõli)

Portsjonile lisada 1 mõõtelusikas valgupulbrit

PUDER
pudruhelbeid (jahvatatud) või kaera/odrajahu
keetmiseks vett pooleks piimaga
soola

Ühele portsjonile lisada:
1 mõõtelusikas valgupulbrit
0,5 tl oliiviõli
1 tl banaani-mustikapüreed

Purustatud helbed võib panna eelneval õhtul vette ligunema, nii saab puder hommikul kiiremini valmis.

SMUUTI (mitme korra kogus, säilitada sügavkülmikus)
100g kreeka jogurtit (4%)
3 mõõtelusikat valgupulbrit
40g banaani
40g mustikaid
0,25 avokaado
Vett vedeldamiseks (u 0,3 klaasi, vajadusel rohkem)

KODUJUUSTU-TUUNIKALA püree
40% kodujuustu
30% tuunikala
30% kikerherneid või kartulit
vajadusel jogurtit vedeldamiseks (sõltub kodujuustu konsistentsist)

PS! Kui tunnete, et püreesupid ja smuutid jäävad lahjaks, tasub proovida just seda toitu.

JOGURT PÜREESTATUD MARJADE JA BANAANIGA
50% kreeka jogurtit,
20% banaani
30% mustikaid või maasikaid

Portsjonile lisada 1 mõõtelusikas valgupulbrit

BEEBITOIDUD (3-6 kuud, puuviljapüreed ka 6+ kuud)
50% beebtoitu
50% kreeka jogurtit

Portsjonile lisada 1 mõõtelusikas valgupulbrit