Kuidas kaalukirurgia töötab?

Kehakaalu regulatsiooni võib võrrelda termostaadiga: kui termostaadi eesmärk on hoida ruumi temperatuuri sõltumata välistest teguritest võimalikult stabiilsena, siis meie keha üritab sama teha kaaluga.

Valdaval osal inimestest on kaal reguleeritud vahemikku, mida peame normaalseks, paraku  paljudel aga normaalsest palju kõrgemale tasemele, ehki see ebatervislik, raske ja koormav.

Energeetilises mõttes on meie keha puhvriks ja reserviks põhiainevahetus, mida intensiivistades või aeglustades saab keha lahti liigselt tarbitud kaloritest eritades need soojusena või vastupidi, suudab hoida kehakaalu endisena ka kalorite piiramise korral. Keha kaitseb oma kaalu. Nälgimise või dieedi korral lisandub näljatunne, isud, stress.

Olukorras, kus toit on nägemis – ja käeulatuses on suuremal osal meist raske vastu pidada ja nii on dieedid enamasti edutud.

Kaalukirurgia  keerab termostaadi või kehakaalu seadepunkti õigeks või õigemaks. Kirurgia seadistab ainevahetuse selliselt ümber, et organism lepib madalama, tervislikuma kaalu ja väiksema toidutarbimisega. Kuidas ta seda teeb?  Sõna maovähendus on mõnevõrra eksitav, sest operatsiooni eesmärk on vähendada söögiisu ja näljatunnet, teha patsient vähem näljaseks. Kuidas see saavutatakse? Näiteks väheneb näljahormoon greliini eritus maost, muutub jämesoole mikroobide liigiline koosseis, muutub sapphapete ainevahetud ja ringlus, reguleeritakse ümber soole ja aju omavaheline suhtlus ja nii edasi. Kõik need mehhanismis mõjutavad ja reguleerivad meie ainevahetust, söömiskäitumist ja läbi selle kehakaalu.

Seega, mitte maovähendus operatsioon vaid isuvähendus operatsioon oleks korrektsem nimetus.