fbpx

Olen aastaid kakelnud ülekaaluga. Olen proovinud kõikvõimalikke dieete, toitumiskavasid ja kõik, mis veel pähe tuleb – ma olin seda juba proovinud. Läksin 2023 aasta märtsis perearstile, sest mu liigesed tegid meeletult valu ja ega ma ei jaksanud ka enam oma tööd teha. Tööd, mida ma jumaldan aga jaksu ei olnud.

Sattusin juhuslikult Kaalukirurgia Keskuse lehele rohkem infot otsima, sest minu perearst ütles mulle, et ma ei ole piisavalt suur, et saaksin Haigekassa abiga enda kehakaalu korda. Kahjuks sattusin ka väga lähedalt kogema, milline suhtumine on teatud arstidel ja toitumisnõustajatel ülekaalulistesse inimestesse ja maovähendusoperatsiooni. See oli kohutav ja hirmutav.

Kaalukirurgia Keskuse lehel olev info oli positiivne ja sõbralik. Lisaks lähedase inimese positiivse kokkupuude dr Kauriga innustas lehte pikemalt lugema. Mõtteis oli antud operatsioon olnud juba aastaid, kuid tegudeni jõudsin alles 2023. aasta märtsis. Saatsin kodulehel infopäringu kaudu oma andmed ning juba järgmine päev helistas mulle üks meeletult sõbralik ja tore naishääl, kellega oli koheselt sama hea kontakt ning tundsin nagu räägiks vana sõbrannaga – see andis mulle vaid julgust juurde. Loomulikult oli mu kehakaal sel hetkel operatsiooni jaoks täitsa piisav – 158 cm pikk ja kaaludes 97,9 kg.

Kogu asjaajamine oli kiire, lihtne ja mis tähtsaim – minu asukohta ja aega arvestav. Sain teha konsultatsiooni arstiga Zoomi kaudu ning ei saa jätta ka märkimata – ükski varasem arst, nagu konsultatsioonis doktor Kirss, ei ole mind kunagi kuulanud. Ma pole kunagi varem kohanud arsti, kes päriselt siiralt huvituks ka oma patsiendist.

Kiirelt saigi operatsiooni aeg paika – bypass 12.06.2023. Olin hirmust kange kui päev lõpuks kohale jõudis. Soovisin oma keha korda saada, kuid samas oli hirmus ka, kuniks nägin kõiki neid ülisõbralikke õdesid ja doktor Kauri, kes tuli isiklikult, suure naeratusega, rääkima ja seletas kõik inimkeeli lahti. Nii algas naerunäo joonistamine kõhule ja susside jalga panek ning isiklikult operatsioonisaali saatmine. See kõik tegi kogemuse nii lihtsaks ja imelikul kombel ka rahustavaks. Tundsin esimest korda meditsiinis, et keegi päriselt ka hoolib. Operatsioonijärgselt oli suhtumine ja kommunikatsioon meeletult tore; haigla õhustik oli nii hea nagu oleks olnud haigla asemel ilusas hotellis.

12.12.2023 kui oli möödunud operatsioonist 6 kuud, olin kaalu kaotanud pea 36 kg. Enne operatsiooni oli minu kehakaal kerkinud 103,9 kg. 12.12 oli see aga 68,2kg. Ma kaalusin viimati nii vähe seitsmendas klassis ja ma olen oma kehaga enam kui rahul. Mis aga selle kõige juures on peamine – ma olen õppinud toitu armastama, mitte kasutama emotsioonidega võitlemiseks. Mu tervis on palju paremas korras kui ma iial oleks seda uskunud. Kõik valud on kadunud ja ma jaksan teha oma tööd. Mind ei aja iga liigutus hingeldama. Ma suudan liikuda ja naudin seda taas, minu enesekindlus on tõusnud ning tunnen, et olen ka vaimselt palju paremas kohas.

Suur tänu mu elu muutmise eest ja seda igas mõttes!

 

– Agathe