fbpx

Kaalukirurgia Keskusel on hea meel teada anda, et oleme kasutusele võtnud innovatiivse kaalukirurgilise operatsioonimeetodi: sleeve-bypass ehk kaheksjagava operatsiooni. Tegemist on kõige uuema ja väga häid tulemusi andnud kaalukirurgilise sekkumisega.

Sleeve-bypass sobib patsientidele alates kehamassi indeksist 35kg/m2. Operatsiooni võib kaaluda ka madalama kehamassi indeksi korral, neil, kel esinevad samaaegselt rasvumisega seotud haigused nagu näiteks II tüübi diabeet, uneapnoe või düslipideemia.

Mida kujutab endast sleeve bypass operatsioon?

Sleeve-bypass’i korral teostatakse esmalt klassikaline sleeve operatsioon, eemaldades pikisuunaliselt 80% maost ja muutes allesjäänud mao banaanikujuliseks 100-150ml mahuga toruks.  Eemaldatud lõigatud mao osa väljutatakse kõhuõõnest. Seejärel tehakse ühendus ehk anastomoos allesjääva maotoru ja peensoole keskosa vahel. Sellega võimaldatakse toidul liikuda maost edasi kahte erinevat teed pidi:

  • loomulikku teed pidi läbi maolukuti ja kasteistsõrmiksoole ning
  • otseteed pidi läbi uue ühenduse peensoole keskosasse

Uuringud on näidanud, et ligi 80% toidust liigub peale operatsiooni maost otse peensoolde ja 20% järgib loomulikku teekonda. Klassikaliste maost möödajuhtivate operatsioonide nagu standard- ja mini bypass korral juhitakse toit kaksteistsõrmiksoolest ja peensoole algusosast täielikult mööda. Sleeve-bypassi korral aga jääb toit stimuleerima kõiki soolestiku osasid. Esmapilgul keerulise operatsiooni eesmärgid on tegelikulikult väga arusaadavad nagu näiteks väiksem vitamiinide ja teiste mikrotoitainete defitsiidi risk ning samuti väiksem risk bakteriaalse ülekasvu ja sellest tingitud kõhulahtisuse tekkeks väljalülitatud sooleosas. Operatsioon teostatakse laparoskoopiliselt nagu kõik muud kaalukirurgilised operatsioonid.

Sleeve-bypass on kaalulangetusoperatsioonina tulemuslik, sest:

  • Mao mahu vähendamine ja asjaolu, et 80% toidust läheb peensoole algusosast mööda otse selle keskossa muudab selliste soolehormoonide eritumist, mis mõjutavad meie nälja ja küllastustunnet ning toidueelistusi. See võimaldab langetada kaalu nii, et seejuures ei teki näljatunnet ja toidustressi nagu tavalise dieedi korral.
  • Mao mahu vähendamine võimaldab süües varasema ja püsivama täiskõhutunde tekke.  Toiduportsjonid on väikesed, sööma peab aeglaselt ja toitu hästi närides. Mõne kuu jooksul mao maht mõnevõrra suureneb, kuid mitte kunagi selliseks nagu varem. Süües liiga palju või liiga kiiresti, tekib kõhus ebamugavustunne.
  • Kuna suure osa söödud toidu teekond peensooles lüheneb siis kogu toit ei seedu ning sellest pärinevad kalorid ei omastu, eriti kehtib see rasvade kohta. Samuti on hästi teada, et toidu sattumine maost otse peensoole keskossa põhjustab väga tugeva küllastus- ja täiskõhutunde tekke vähendades sellega söögiisu ja muutes toiduvalikuid.

Loe lisaks