fbpx

Toitumine peale maovähendusoperatsiooni peab olema mitmekülgne ja valgurikas. Hirmud, et peale operatsiooni enam kunagi normaalset süüa ei saa on alusetud. Midagi ei ole täiesti keelatud. Kõike võib ja saab endiselt süüa või aeg ajalt proovida, ehkki magusa ja rasvase osas peab olema valvas.

Toidu kogused on väga väikesed ainult vahetult pärast operatsiooni. Pärast esimest kuud toidukogused kasvavad järk-järgult. Operatsiooni eesmärk on muuta toitumisharjumusi ja toidueelistusi, vaid nii on võimalik saavutada püsiv kaalulangus. Uute harjumuste omandamisel on kriitilise tähtsusega esimesed 18-24 kuud.

Operatsioonijärgne aeg on jagatud 3 perioodiks. Üldistest põhimõtetest on kõige enam erinevusi just esimese kuu jooksul. Loe edasi

Näidismenüü bariaatrilisele patsiendile

Menüü töötati välja kuueliikmelise bariaatrilise patsientide testgrupi poolt, kuhu kuulus 4 bypass (edaspidi BP)ja 2 mini bypass (edaspidi Mini BP) operatsiooni läbi teinud patsienti. Näidismenüüd koostas ja grupi tegevust koordineeris Jaanika Tapver, Kaalukirurgia Keskuse toitumisterapeut.

Kommentaarid menüü kohta

1) Kogused
Kogused on ja jäävad alati individuaalseks, kuna ei ole võimalik töötada välja kõigile sobivat standardkogust. Testgrupis oli keskmiseks portsjoni suuruseks 150-180g, mis jõuti ära süüa. Kaks grupiliiget (BP sügis 2020 ja Mini BP talv 2020 jõudsid süüa veelgi vähem).
Tulemus sõltus ka toidu konsistentsist (tahkemaid roogasid jõuti süüa vähem, pehmemaid rohkem).

2) Toiteväärtused
Eelnevast tulenevalt on toiteväärtused indikatiivsed. Juhul, kui portsjoni suurused jäävad oluliselt väiksemaks, tuleb proportsionaalselt lisada toitaineid (näiteks valgupulbri lisamine vajalik valgu koguse kätte saamiseks).
Kui menüüs on ühel toidukorral mitu valikut, siis on toiteväärtuse arvestamisel võetud aluseks sinise värviga tähistatud toit.

3) Asendused retseptides
Retseptides võib asendusi teha vastavalt oma maitse eelistustele.Menüüs testgrupi liikmete asendused on toodud näidistena.
Kombineerige julgelt enda maitsele sobivad toidud.

4) Toorainete kogused retseptides
Toorainete kogused retseptides on arvestatud enne kuumtöötlemist, kui ei ole öeldud teisiti.

Testgrupi liikmed:
1.Hanna Seeder, Mini bypass 2020 talvel; 2.Kristi Malm, Bypass 2007 aastal; 3.Margit Saar, Bypass 2019 suvel; 4.Naine, Bypass 2020 suvel; 5.Naine, Mini bypass 2019 kevad; 6.Naine, Bypass 2020 sügis.

  • 1 PÄEV

    Toiteväärtused:

    Energia: 1133 kcal
    Süsivesikuid: 129g
    Rasvad: 40g
    Kiudained: 23g
    Valgud: 74g

    1.HOMMIKUSÖÖK 

    Rukkipala külmsuitsulõhe-munapudruga

    • 1 muna
    • 30g külmsuitsulõhet
    • 1 sl piima või taimset piima
    • maitserohelist
      1 viil rukkipala
    • 30g tomatit, salatilehti
      10g madala rasvasusega toorjuustu
      1 tl oliiviõli

    Klopi muna lahti, sega piimaga (kuna lõhe on soolane, siis munale soola pole vaja lisada). Kuumuta pann madala kuumusega, lisa oliiviõli. Vala segu pannile, lase veidi küpseda ja siis tee puidust pannilabidaga ringikujulisi liigutusi. Sega pidevalt, ära lase niiskeid kohti väga kaua küpseda. Lisa hakitud kala tükid ja kuumuta läbi. Lõpus lisa hakitud maitseroheline.
    Määri toorjuust leivale, lisa munapuder, salatilehed ja tomat.

    Testgrupi poolt välja pakutud alternatiiv:

    Rukkipala kala, salati ja tomatiga ning keedetud muna.

    2. LÕUNASÖÖK 

    a) Kotletid küpsetatud kartulite ja köögiviljadega (kogusest saab 2 kotletti)

    • 30g väherasvast loom+siga hakkliha (7% rasva)
    • 40g kana delikatesshakkliha (1.6% rasva)
    • peotäis maitseürte (petersell, rukola, tüümian, koriander jmt omal valikul)
    • veidi ingverit (jälgi et ingveri kiud ei satuks toidu sisse)
    • 1 küüslauguküüs
      1 tl (kuhjaga) maitsestamata jogurtit
    • 1 tl toortatrajahu
      veidi küpsetuspulbrit või soodat
      soola maitsestamiseks

    Haki maitseürdid (eemalda tugevad varred) ja purusta küüslauk. Sega kotleti koostisosad ühtlaseks massiks, vormi kotletid ja küpseta ahjus või kuumaõhufritüüris kuni valmimiseni.

    •  1 väiksem kartul (ca 50g toorena)
    • 30g köögivilju küpsetamiseks (nt porgand, lillkapsas)
      30g värskeid köögivilju salatiks
    • maitseürte
    • 1 tl oliiviõli
      veidi sidrunimahla
    • soola maitsestamiseks.

    Poolita kartul ja tükelda köögiviljad. Haki maitseürdid, vaata, et ei jääks tugevaid varsi. Sega kartulite ja köögiviljadega, lisa õli, sidrunimahl ja sool, sega veelkord läbi. Küpseta ahjus või kuumaõhufritüüris küpsemiseni.
    Serveeri värsked köögiviljad toidu kõrvale.

    b) Vegan kotletid (100% taimne) värske salatiga

    Kotletid
    Portsjon on 2x ca 60g kotletti. Ülejäänud külmuta järgmisteks kordadeks. Väiksemat kogust on raske teha.

    • 240g keedetult või konserveeritud kikerherned
    • 200g riivitud kartulit
    • 3 küüslauguküünt
      80g toortatrajahu
    • 0.5 sidruni mahl
    • peotäis maitseürte (tüümian, rosmariin, basiilik, till vms.)
    • soola maitse järgi
    • 50ml oliiviõli

    Kuumuta kergelt purustatud küüslauk õlis.
    Pese, koori, riivi kartul ja seejärel aseta see suurde kaussi. Lisa kaussi kuumutatud küüslauk.

    Kurna kikerherned jooksva vee all, seejärel blenderda ühtlaseks (või mudi käte vahel puruks) ja sega kartuli massi hulka. Lisa jahu, õli, sidrunimahl, maitsetaimed ning sega kogu kotletimass hoolikalt läbi (mass peab jääma tihke ja tugev) ning vormi taignast kotletid.

    Küpseta ahjus 170 kraadises kuumuses ca 20 minutit või kuniks lähevad kuldseks.

    Salat

    • 20g avokaadot
    • 2 kirsstomatit
      rukola lehti
      soola ja sidrunimahla maitsestamiseks.

    Haki tomat ja avokaado, lisa rukolalehed, pigista veidi sidrunimahla ja maitsesta soolaga.

    3. VAHEPALA

    Kodujuustu-õunasalat

    • 100g 2% kodujuustu
    • 1 väiksem õun

    Tükelda või riivi õun ja sega kodujuustuga.

    4. ÕHTUSÖÖK

    Kapsa-tatrapada valgete ubadega

    • 50g lehtkapsast / või värsket kapsast
    • 80g valgeid konservubasid
    • 2 kirsstomatit
    • 1 küüslauguküüs
    • 1 tl oliiviõli
    • 20g toortatratangu
    • peotäis maitseürte
    • soola maitse järgi
    • peotäis rohelisi salatilehti
    • oliiviõli, sidrunimahla, soola

    Tükelda kapsas ja tomat. Purusta küüslauk, haki maitseürdid ning kuumuta kergelt pannil õlis, seejärel lisa köögiviljad ja hauta 10 min. Lisa sidrunimahl ja sool ning hauta. Loputa vee all korralikult oad, lisa segule ja kuumuta veel ca 5 min.
    Samal ajal keeda tatar. Kui on valmis, sega tatar ja köögiviljasegu.

    Kõrvale haki rohelisi salatilehti, sega õli ja sidrunimahlaga.

    5.ÖÖOODE

    • Banaan
    • 20g leotatud mandleid

    Testgrupi kommentaarid päevale

    Algselt oli puudu toit nr 3, vahepala. Enamus grupist soovisid algsesse menüüsse kahte asja: kodujuustu ja ühte täiendavat vahepala, kuna kõht jäi tühjaks. Seetõttu lisandus lihtsasti valmistatav kodujuustu-õunasalat, mis kattis ära mõlemad soovid.

     

  • 2 PÄEV

    Toiteväärtused:

    Energia: 1123 kcal
    Süsivesikuid: 134g
    Rasvad: 39g
    Kiudained: 25g
    Valgud: 73g

    1.HOMMIKUSÖÖK

    8-viljahelbepuder

    a) Marjadega

    • 35g 8-viljahelbeid
    • 150ml piima / taimset piima
    • maitse järgi soola
    • 50g marju

    Pane helbed külma piima sisse ja lase keema. Keeda valmimiseni. Maitsesta. Serveeri marjadega.

    b) Kakao ja banaaniga

    • 30g 8-viljahelbeid
    • 150ml piima / taimset piima
    • 60g banaani
    • ½ sl toorkakaod (kui soovid tummisemat, võid kakaod veidi juurde lisada)

    Pane helbed külma piima sisse ja aja keema. Maitsesta soolaga, keeda puder valmimiseni. See puder jääb esialgu vedelam, kuna kakao paksendab pärast.

    c) Võiga

    • 35g 8-viljahelbeid
    • 150ml piima või taimset piima
    • soola maitse järgi
    • 5g võid

    Keeda puder valmis, maitsesta. Lisa võisilm.

    d) 7 kogust putru, 1 hummuse leib hapu kurgiviiludega (nt rukkipala koorikleib, sepik)

    Hummus

    Ilma tahinita retsept, kes soovib, võib lisada. Mitme korra kogus, säilitada kinnises purgis külmikus. Võib kasutada kastmetena soojade toitude juures või dipikastmena köögiviljadega. Blenderda koostisosad:

    • 240g konserv- või keedetud kikerherneid
    • 2 küüslauguküünt
    • soola
    • 50 ml oliiviõli
    • 1 sidruni mahl (võid ka vähem panna, kui ei meeldi hapu, proovi maitset)
    • Suur-suur peotäis maitseürte

    Testijate kommentaarid:

    “Proovisin kõiki pudruversioone ja meeldisid. Hummuse leivaga versioon ainult ei ole jõudnud läbi teha.”
    “Tegin pudru või ja piimaga, mulle maitses, üks amps jäi alles”
    “Lisan marjadega pudrule ca 10g maapähklivõid. Mulle meeldib vedelam puder, panin 20g helbeid, sest ei jõua nii palju süüa ja samuti meeldib rohkem vedelam puder. Mulle mahub korraga vähem sisse, aga kõht läheb ka kiiremini tühjaks”

    2. LÕUNASÖÖK

     Läätsebowl

    Soovitatav on korraga teha valmis 2x kogus, muidu on keeruline blenderdada.

    • 30g keedetud punaseid läätsi
    • 30g nuikapsast / brüsseli kapsast
    • 30g paprikat
    • 1 väiksem kartul (ca 40g)
    • 1+1 küüslauguküünt
    • 10g mandlilaaste või kui pole, siis hakitud mandleid
    • 10g ingverit
    • oliiviõli
    • tüümianit
    • tilli
    • 2 sl sidrunimahla
    • soola
    • peotäis rukolat
    • 0.25 avokaadot (ca 30g)

    Läätsede ettevalmistus: pane poti põhja oliivõli, purustatud küüslauk ja tüümian. Kuumuta madalal kuumusel kergelt läbi. Lisa läätsed, mandlilaastud ja riivitud või peeneks hakitud ingver. Lisa vesi, sool, pipar ning sidrunimahl ja hauta ca 20 minutit, kuniks läätsed on pehmed.

    Köögiviljade ettevalmistus: Tükelda paprika, nuikapsas ja kartul. Lisa sool, tüümian, till ning sidrunimahl, sega sisse purustatud küüslauk, ingver ja õli. Küpseta ahjus 170 kraadi juures ca 20 minutit või küpseta kuumaõhufritüüris.

    Serveerimine. Asetage kaussi küpsenud köögiviljad, läätsed, tükeldatud avokaado ja rukola lehed. Niristage peale oliiviõli ja veidi sidrunimahla.

    Testijate kommentaarid:

    “ Teisel korral asendasin läätsed hummusega ja kasutasin brüsseli kapsast”
    “Väga hea, lemmik”

    3.VAHEPALA 

    Kodujuustu-tuunikalasalat

    • 40g keedetud tatart
    • 50g värsket kurki
    • 50g kodujuustu
    • 50g tuunikala
    • tilli
    • veidi sidrunimahla
    • soola maitse järgi

    Sega tuunikala sidrunimahla ja vajadusel soolaga. Sega kõik koostisosad kokku, haki sisse till. Maitesta.

    4. ÕHTUSÖÖK

     Kõrvitsapüreesupp

    See on kahe korra kogus (2x200g suppi). Kuigi tundub, et toorainet on grammides palju, siis köögiviljade ja liha kaal väheneb kuumtöötluse käigus. 

    • 400g köögivilju, millest 50% kõrvitsat, 25% kartulit ja/või bataati, 25% lillkapsast ja porgandit;
    • 100g madala rasvasusega hakkliha või 100g valgeid ubasid (taimse toidu puhul)
    • maitseürte, soovi korral küüslauku
    • 150ml vett
    • 200ml piima / taimset piima, nt Valio Oddlygood barista piim (mõnus kreemine ja ok koostisega)
    • 1sl oliiviõli
    • maitse järgi sidrunimahla
    • soola
    • 1 sl sepikukrutoone
    • maitserohelist kaunistuseks
    • Soovi korral lisage maitseks ingverit.

    Tükelda köögiviljad, haki maitseürdid, purusta küüslauk ja sega kõik õli ning soolaga. Küpseta ahjus 170 kraadises kuumuses 20 minutit või kuumaõhufritüüris nii, et köögiviljad hakkavad veidi kuldseks tõmbuma (ära kõrveta). Pane köögiviljad potti, vala poti põhja vesi, lisa oad või hakkliha (tegin hakklihast väikesed pallikesed ja lisasin supile) ja lase vaikselt tulel haududa, kuniks kõik köögiviljad on pehmed. Seejärel lisa piim/taimne piim ja lase keema. Blenderda segu. Soovi korral vedelda veega.

    Tükelda sepik kuubikuteks, määri kergelt õliga ja küpseta ahjus. Lisa supile vahetult enne serveerimist. Kaunista maitserohelisega.

    Testijate kommentaarid:

    “Ei meeldi taimne piim, kasutasin tavalist piima”

    Kõigile meeldis, valiti lemmikuks 🙂

    5. ÖÖOODE

    Smuuti

    • 100g maitsestamata vedelamat jogurtit või taimset piima
    • 40g banaani
    • 40g mustikaid
    • 40g õuna
    • 1 sl chia seemneid
    • 1 tl mett
    • peotäis rohelist (jääkapsast, salatilehti vms)

    Blenderda koostisosad. Sain kätte 190ml smuutit, ülejäänud jäi blenderi seinte külge:). Võib teha ka rohelise smuuti: kiivi, õun, rohelised lehed (spinat, rooma salat, jääsalat vms)

    Testijate kommentaarid:

    “Väga hea värske maitsekooslus”
    “Ei vajanud sellel korral vahepala, kõht oli supist täis”
    “Ma olen suur magusasõber ja püüan vältida, aga isu on ikka. Kuid pärast smuutit enam ei tekkinud magusaisu” (Mini BP läbinu)

    Kogu päeva kommentaarid:

    “Testimine läks väga hästi! Kogused olid sel korral paremad, maitsed huvitavad ja midagi eriti keerulist ega aeganõudvat ei olnud. ☺️ Ma pole varem läätsedega eriti kokku puutunud, aga suure üllatusena mulle väga maitsevad need! ☺️☺️”
    “Päeva menüü oli väga hea, kõht püsis seekord kenasti täis”
    “Minu tagasiside antud menüü osas on igati positiivne sest sellel korral olid menüüs toiduained mis mulle meeldisid ja ei tekkinud vajadust ja soovi neid ka vahetada.
    Samuti olid kogused parajad, mis eelmisel korral tundusid pikemate toiduvahedega kuidagi väheseks jääma siis nüüd mitte. See õhtune smuuti oli väga hea lahendus.”

  • 3 PÄEV

    Toiteväärtused:
    Energia: 1101 kcal
    Süsivesikuid: 123g
    Rasvad: 37g
    Kiudained: 23g
    Valgud: 79g

    1. HOMMIKUSÖÖK

    a) Kanaleib, soovi korral võib teha sooja versioonina

    • 1 viil rukkipala leiba / 1 viil sepikut
    • 15g hummust või avokaadomääret (avokaado, sidrunimahl, sool)
    • 50g küpsetatud kanafileed
    • 1 sl idandeid
    • 1 sl hakitud rukolat või koriandrit
    • 2 viilu tomatit (kui tomatit ei söö, siis kurgiviilud)
    • maitseürte

    Küpseta eelmisel õhtul soola ja maitseürtidega maitsestatud kanafilee ahjus või kuumaõhufritüüris, nii, et filee jääks mahlane. Soovi korral soojenda hommikul leib ja kanafilee pannil madalal kuumusel või ahjus.
    Kasuta leivamäärdeks hummust või avokaadomääret, lisa hakitud rukola või koriander, seejärel kanafilee viilud, tomat (kurk) ja kõige peale raputa idandeid.

    Testijate kommentaarid:

    “Liha leivale on liiast, ei jõua ära süüa”.
    “Leiva komplekt oli väga hea, täitis korralikult, aga jõudsin süüa ½”(hiljutine bypass)
    “Tegin kanaleiva hoopis paprikale. Lõikasin paprika külje omale nö aluseks ning määrisin.
    sinna avokaado ja peale kana. Kana panin umbes 30g.”

    b) Toorpuder marjadega

    • 30g kaerahelbeid
    • 100 ml piima (vajadusel veidi rohkem)
    • 50g külmutatud või värskeid marju
    • 20g banaani

    Pane kaerahelbed kaussi ja vala piimaga üle. Lase 10 minutit seista, seejärel sega ja vala piima juurde nii palju, et kaerahelbed oleksid üleni kaetud. Kata kauss ja jäta külmikusse seisma 1h kuni üleöö. Purusta külmutatud mustikad, sega pudru sisse. Kaunista mõne viilu banaani ja marjadega.

    Soovitatav on teha õhtul valmis, siis pole hommikul muud, kui marjad sisse.

    Testijate kommentaarid:

    “Kõht sai liiga täis.”
    “Kasutan ka Farmi toorputrusid.”
    “Kaerahelbeid oli liiga palju. Kuskil pool kogusest jäi mul kindlasti alles, puuviljad asemel kasutasin chia seemneid. Maitsestasin roosa soola ja paari tilga šokolaadi Steviaga.”

    2. LÕUNASÖÖK

     Ahjukala ürdikartuli ja peedisalatiga

    Kala:

    • 80g kalafileed
    • 2 küüslauguküünt
    • tilli, sidrunimahla, soola, pipart

    Tükelda küüslauk väikesteks tükkideks. Kuumuta madalal temperatuuril õlis. Sega sidrunimahl, hakitud till, sool, pipar ja kuumutatud küüslauk ning hõõru kala sisse. Küpseta kala eelsoojendatud ahjus 170 kraadises kuumuses või kuumaõhufritüüris (sõltub kala tüki paksusest, mitte ära kuivatada). Kala küpsemise vedelikku saad kasutada kastmena.

    Kartul:

    • 1 väike kartul (ca 40-50g)
    • peotäis tilli, peterselli, tüümianit (võid segu või mõnda neist)
    • 1 tl oliiviõli
    • soola, pipart

    Lõika kartul ca 1 cm paksusteks viiludeks. Haki maitseürdid, sega oliiviõli, soola ja pipraga ning hõõru kartul seguga kokku. Küpseta kuumaõhufritüüris või ahjus koos kalaga.

    Peedi-õunasalat

    • 30g riivitud keedupeeti
    • 30g riivitud õuna
    • Sega salat, vajadusel lisa veidi sidrunimahla,

    Testijate kommentaarid:
    “Kalale panen peale purustatud mandlitükke, et niiskus säiliks”
    “Tavaliselt teen kalale peale kirsstomatite ja sibula kastme (blenderdan)”
    “Kartuli asendasin tatraga. Sõin ära 90 g enamasti tatart ja salatit, pisut kala” (hiljuti BP läbinu)
    “Teisel korral vahetasin kartuli hirsi vastu”
    “Meie pere üks lemmik”
    “Küpsetasin ahjus terve forelli ning kaalusin sealt omale 35g kala, juurde sõin peedi-õuna salatit etteantud koguste järgi, kartuli jätsin vahele. Kartul tekitab mul pärast söömist alati väga raske tunde ja pigem väldin.”

    3.VAHEPALA

    Mandli-vaarikaküpsis jogurtiga

    Retseptist tuleb 4 küpsist, portsjon 1 küpsis.

    Küpsised:

    • 80g mandlijahu
    • 1 muna
    • 2 peotäit külmunud vaarikaid /või musti sõstraid (vaarika seemnete pärast esialgu)
    • 2 kuhjaga sl maitsestamata 2,5% jogurtit
    • 1 sl kookossuhkrut või mett
    • 0.5tl soodat
    • Veidi soola

    Klopi lahti muna ja sega koostisosad ühtlaseks massiks. Vormi väikesed pätsikesed ja küpseta 170 kraadi juures ca 20 min, kuni küpsised on kergelt kuldsed.

    Jogurt

    • 1 kuhjaga sl kreeka jogurtit (Valio 4%)
    • 1 tl mett
    • veidi kaneeli.

    Sega jogurt mee ja kaneeliga ja aseta küpsise peale. Lase veidi seista ja söö lusikaga. Soovi korral võid küpsist kohviga immutada.

    Testijate kommentaarid:

    “Lastele meeldis ka”
    “Küpsised läksid peale ka teistele pereliikmetele :)”
    “Ma ei saanud vaarikaid kuskilt (ja mustsõstraid polegi siin üldse keegi kunagi näinud ega neist midagi kuulnud), panin külmutatud mustikaid ja mangot selle asemel sinna sisse. Tütrele maitses väga ja küsis, et kas võib homme hommikusöögiks ka seda küpsist saada. Ma ise pole eriti magusasõber, aga mandlijahuga küpsetised maitsevad väga.”

    4. ÕHTUSÖÖK

     a) Kalkuni-kikerherne hautis krõbeda lehtkapsaga

    • 50g keedetud toortatart või kinoad
    • 60g kalkuni rinnafileed  (kui liha ei soovi, siis võib suurendada kikerherneste kogust, samuti võib lisada ubasid)
      30g kikerherneid (keedetud või konserveeritud)
    • 20g porgandit
    • 20g purustatud tomateid (kui tomatit ei saa süüa, jäta ära, võid lisada veidi rohkem sidrunimahla j)
    • 1 küüslauguküüs
    • soola, pipart, sidrunimahla
    • peotäis maitseürte (petersell, tüümian, till, koriander vms) -osad kuumutada, osad värskena
    • 1 sl sidrunimahla
    • 1 tl oliiviõli
    • Lehtkapsast

    Kasuta värskelt keedetud kinoad või soojenda eelnevalt valmistatud kinoad või toortatart.

    Haki küüslauk. Riivi porgand jämeda riiviga või viiluta õhukeks. Vala õli poti põhja, kuumuta madalal kuumusel küüslauk ja maitseürdid.  Lisa hakitud liha ja kuumuta kergelt läbi. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga (jäta osa sidrunimahla salatile). Lisa viilutatud porgand ning kuumuta läbi. Lisa purustatud tomatid ja nõrutatud kikerherned. Maitsesta. Hauta tasasel tulel. Kui on valmis, lisa ülejäänud maitseürdid. Võid segada kinoa sisse või serveerida eraldi.

    Eralda lehtkapsa lehe osad tugevakiulisest varrerootsust. Maitsesta lehed õli, soola ja sidrunimahlaga. Grilli ahjus või kuumaõhufritüüris mõned minutid, kuni muutuvad krõbedaks.

    PS! Kui Sulle meeldivad krõmpsud kikerherned, sega kurnatud herned kergelt õli ja soolaga, haki juurde maitseürte ja küpseta ahjus grillrežiimil, kuni muutuvad krõmpsuks.

    Testijate kommentaarid:

    “Väga hea kikerhernes ja kalkun kinoaga. Kõht püsis täis kenasti.”
    “See oli mu tõeline lemmik, nii hea.. sõin oma taldriku tühjaks ja oleks tahtnud veelgi, just maitse pärast – panin ühe väikese sibula ka ja maitseürtidega ei hoidnud kokku. Purustatud tomateid mul polnud ja blenderdasin kirsstomateid sinna sisse. “
    “Kinoa asendasin kus-kussiga ning kogus poole väiksemaks”

    5. ÖÖOODE

    Chiaseemnepuding

    • 80ml maitsestamata jogurtit või taimset piima (viimase puhul lisa 1 mõõtelusikas valgupulbrit)
    • 1.5 sl chia seemneid (kui teed taimse piimaga, siis 2 sl)
    • 1 sl sidrunimahla (võib ka ära jätta, kui ei meeldi hapukas maitse)
    • 70g banaani
    • 1 tl mett
    • Marju, näiteks mustikaid

    Purusta kahvliga banaan ning piima või jogurtiga. Lisa valgupulber, chia seemned ning soovi korral sidrunimahl, sega korralikult läbi. Võid ka koostisosad blenderdada. Pane magustoidukaussi. Lase külmikus seista minimaalselt 2-3h, parem oleks üleöö. Serveerides lisa marjad.

    Testijate kommentaarid:

    “Lisasin šokolaadi proteiinipulbrit ja see rikkus pudingu ära. Muidu meeldib alati.”
    “Minu lemmik, jällegi jõudsin süüa pisut alla 100 g, kusagil 80-90 grammi kanti, mitte rohkem. (hiljut BP läbinu)”
    “Meie pere üks lemmikutest”
    “Chia seemned on vastavastatud uus lemmik ja sellega sobib kõik! :)” 

    Kogu päeva kommentaarid:

    “Vaheldusrikas menüü ning kõht püsis kenasti täis.
    “Kuna opist pole möödas üle 2 kuu, siis minu magu veel ei mahuta neid koguseid, aga eks see ongi sisetunde küsimus. Eks aeg näitab, kuidas hakkab 6-kuu möödumisel magu mahutama :)”

Veel lugemist teemal toitumine peale kaalukirurgiat